středa 20. března 2013

Jak šel čas s kulturistikou


Kulturistika je s námi již odedávna. Každý z nás je do jisté normy jejímu vlivu vystaven. Ovšem známe její původ a její vývoj? Nebo proč se stala tak slavnou? Prvopočátky kulturistiky se datují až do starověkého Řecka. Tito raní “kulturisti” netrénovali proto, aby se mohli předhánět, kdo má dokonalejší postavu, nýbrž jen jako dodatečný trénink ke sportům, ve kterých v té době zápasili. Snad nejznámější postavou této doby je Milo z Krotonu; legenda praví, že každý den nosil na svých zádech tele až do té doby, než se stalo býkem. Green Coffee - Názory odborníků

Nicméně kulturistika, jak ji dnes známe, se objevila až v 11. století v Indii, kdy Indové začali poprvé používat k tréninku primitivní činky vyrobené z kamenů a to právě za účelem nabití svalové hmoty. A již v 16. století se kulturistika těšila celonárodní pozornosti.

Dalším významným bodem je jistě 19 století a doba Eugena Sandowa, který je taktéž přezdíván „Otcem moderní kulturistiky“. V této éře se započal klást velký důraz na zdravý životní styl a pravidelné cvičení. Z počátku silní muži cestovali po krajích a bavili diváky svojí silou, zvedali těžké stroje a tahali masivní závaží. To vše se změnilo příchodem Eugena, kdy se začal dbát důraz jak na kvalitu svalů, tak i na estetiku postavy. První posilovací stroje byly vynalezeny a první kulturistický časopis se objevil. Jak moc Eugene ovlivnil kulturistiku je dokázáno i tím, že je to právě soška Eugena, která se předává vítězi světové soutěži Mr Olympia.

V nastávajících letech rozvoj kulturistiky nabral rychlé obrátky. V roce 1939 vznikla soutěž Mr. America a v 40-tých letech 19. století byla založena International Federation of Bodybuilders (IFBB). V 50-tých letech 19. Století se objevil na scéně Steve Reeves, který proslavil kulturistiku po celém světě a to díky filmům, ve kterých hrál.

Kulturisté bezesporu nabrali na velikosti v 60-tých letech a to díky lepší znalosti kombinace sportu a správné výživy. Následující období přinesly výborné kulturisty jako Larry Scot, Sergio Oliva, Arnold Schwarzenegger, Lou Ferrigno, Frank Zane, Chris Dickerson a spoustu dalších. V dnešní době to jistě bude Ronnie Coleman a hlavně Jay Cutler.

Pokud si srovnáme kulturisty před sto lety a dnes, uvidíme značný rozdíl. V dnešní době panuje trend čím větší tím lepší. Ale je to tak správné?

Jestliže jste fanoušky různých sportů, proč třeba nenavštívit bwin. Nejpopulárnější jsou určitě tipy na fotbal, ale pokud máte raději silové sporty, najdete zde širokou nabídku mnoha sportů.

Zdroj: http://www.fitnesskatalog.eu/archives/3450

Žádné komentáře:

Okomentovat